ART SCHOOL IN OPORTO

ART SCHOOL IN OPORTO

The new Art School is projected in the Ribeira, the oldest district of Oporto, understanding the conditions and potentials of its history. The fact of being located in a public square, in front of the old building of the Portuguese Center of Photography (C.P. F) and on a large avenue with green spaces are not minor details.

VISTA SUPERIOR DEL CONJUNTO


In a first instance in relation to the environment, it was intended to maintain the spatial amplitude granted by the adjoining parks but providing a more human scale and with new activities to the square. Contributing with a new public space for the whole city that allows greater relationship and dialogue between the school and the C.P.F.

The school should not interrupt the connections with the external environment so it is divided into two blocks separated by a footbridge in the plant 0.00 and maintains a maximum height of 5.60 mts, being the rest of the building buried. Its location in parallel to the C.P.F on one of the ends of the square allows a more contained space and a decrease in the noise pollution of the Rua Campo dos martyres da Pátria because it closes almost without openings on that façade.

RELACIÓN EDIFICIO-PLAZA


With respect to C.P. F it was decided not to enter into competition and putting it in value, understanding as the main actor. By means of voids and a tilt and large opening in its south facade (climatically favorable) generates a visual dialogue between reflections.

 

In relation to the school, it has a sector with greater relation to the public where the exhibition salon is located with the opportunity to extend it to the outside; while the sector with the workshops only has a visual connection with the square to give greater tranquility and concentration. The vertical core of circulations with its large voids allows for increased light influx and circulation of air to the lower plants.

The shape of the building was worked as a sculpture in a stereotomic way that together with the materiality of the building (concrete covered with stone tiles) allow an assimilation with the heaviness of the materials of the surroundings.

VISTA DESDE AVENIDA CAMPOS DOS MARTIRES

CORTE A-A

CORTE B-B

A

PLANTA -1

GREEN PARK

AUDITORIO

SALA DE EXPOSICIONES

EXTERIOR

AULA TALLER

SALA DE EXPOSICIONES

B

A

B

PLANTA 0

HALL DE INGRESO

RESTAUTANTE

SALA DE EXPOSICIONES

GREEN PARK

PLANTA -2

AULAS - TALLER

STORAGE AREA

DRESSING ROOM

PATIO INTERNO

PLANTA -1

AULAS - TALLER

STORAGE AREA

DRESSING ROOM

AUDITORIO

SALA DE EXPOSICIONES

GREEN PARK

A

B

B

RESTAURANTE

INGRESO

HALL

SALA DE EXPOSICIONES

A

PLANTA 0

A

AULA TALLER

PATIO INTERNO

B

B

A

PLANTA -2

In collaboration with: Arq. Cristian Falcon